Etichete

, ,

Sufletul românesc este format din trăsăturile dominante ale sufletelor romanești care au trăit si trăiesc, suflete crescute educate in cultura românească, suflete autentice si irepetabile. Însă el nu poate fi interpretat ca fiind acea conglomeratie de trăsături unitare. El este o parte din sufletul nostru de roman, acea parte din suflet care ne da continuitatea istorică, este chipul strămoșilor nostril, este sufletul care este in noi si totuși trăiește dincolo de noi!

Una din trăsăturile dominante ale sufletului românesc asupra caruia ma opresc astazi este latura noastră spirituală. Poporul roman a apărut in istorie ca popor creștin astfel ca creștinismul românesc are imprimat in el un profund caracter popular.

Suntem singurul popor de origine latina dar de credința ortodoxa răsăriteană sau cum exprima Nicolae Iorga, popor ce poarta atât „sigiliul Romei”, prin limba sa romanica, cat si „amprenta Bizantului”, prin credința sa religioasă.

Credința crestina este cea care a format caracterul si fizionomia spirituală, astfel ca pentru noi romanii Dumnezeu coboară printre noi pentru ca noi sa ne putem înalta la Dumnezeu, credința redata de altfel si prin remarcabila opera a lui Brâncuși „Coloana Infinutului”, opera care nu vrea sa semnifice nimic altceva decât aspirația omului si a lumii spre infinitatea plenitudinii lui Dumnezeu. Aceasta idee este întărită si de Blaga, „un transcedent care coboară”. Astfel aceste credințe sunt izvorul tuturor trasaturilor superioare recunoscute de neamul românesc: lipsa războaielor dogmatice, echilibrul sufletesc, profunda viața religioasă, prezenta umorului, chiar si in cele mai mari necazuri, ospitalitatea in raport cu străinii si mai ales omenia, cuvânt cu înțeles românesc indicând valoare persoanei umane si idealului sau.

Lumea modernă de astăzi, influențele culturale europene precum si celelalte culturi ne-au invadat conștiința socială românească dezradacinandu-ne credințele de baza, punandu-le sub semnul întrebării, astfel sufletul românesc fiind antrenat pe panta prăbușirii lui intr-un imens gol sufletesc explicat printr-o transcendenta inaccesibila. Astfel Dumnezeu nu mai coboară in lume ca sa umple ființa umană si sa o ridice spre eternitate, ci este închis in transcedent si alungat in lume, fapt ce a provocat o criza religioasă si de morala a romanului de astăzi.

De aceea astăzi in aceasta zi specială, va reaminteasc că sunteți romani creștini si putem învinge orice rău atâta timp cat ne recunoaștem si acceptam rădăcinile pentru ca apoi sa credem in ele indiferent de cat de puetrnice sunt influențele externe ale celorlalte națiuni.

Sa fim înțelepți si puternici sufletește asa cum istoria ne-a demonstrat!!!

Reclame