Etichete

, ,

“Monstrii exista, dar ei sunt prea putini numerosi ca sa fie intr-adevar periculosi, cei cu adevarat periculosi sunt oamenii obisnuiti” – P.Levi

Tot mai mult s-a vehiculat idea potrivit careia nefericitul eveniment din Club Colectiv ar fi fost unul malefic si ca adeptii muzicii rock sunt satanisti.

Intamplarea face ca in anul 2000, cuprinsa de febra satanismului din acea perioada de tranzitie a societatii romanesti, de la socialism la capitalism, am facut un studiu, o cercetare, impreuna cu Dl. Prof. Butoi privind satanismul ca “problematica sociala in randul adolescentilor”.

Ce este satanismul? Este o religie practicata de adeptii lui Satan care pastreaza doctrine etice, ritualuri specific, organizata prin biserici, grote satanice, secte si congrenatii cu credinte foarte variate in care satanismul este reprezentat printr-o forma de egoism etic cu credinte in zeitati malefice. Satanismul este atat o religie, cat si un stil de viata. El are multe forme si multe fatete, de aceea multe dintre religiile lumii au citit diferite denominatii in acelasi sistem de credinte, identificandu-se astfel mai multe forme de satanism: satanismul generational, satanismul religios, satanismul traditional, satanismul lui LaVey si satanismul modern.

Astazi, recitand aceasta analiza, constat ca societatea de astazi “practica”, fara sa-si de-a seama, tot mai mult aceasta forma de satanism modern, care este fondat pe acele credinte care imputerniceste fiecare om ca fiindu-si singurul lui Dumnezeu – autosuficient sie-si, multumit de tine insuti „pentru munca grea pe care ai depus-o in aceasta viata nefericita” iar tot ceea ce esti ti se datoareaza doar tie – un individualism egoism exacerbat ale carui valori sunt URA si AGRESIVITATEA.

Revenind, la subiectul nostru, al relatiei dintre muzica si rock si Satanism, este adevarat ca ei si-au ales ca principal mijloc de propaganda muzica rock, ca reprezentare a libertatii, ca forma de manipulare a adolescentilor a carei structura de personalitate este in formare.

Muzica influenteaza gandirea si emotiile omenirii prin intermediul sugestiei si repetarii. Astfel tinerii care au un caracter rebel, opozant si agresiv prezinta totodata si un anumit grad de instabilitate emotionala, fapt care-i face vulnerabili, manifestand astfel o conduita predelicventa. Exista deci o predispozitie spre delicventa in randul acestor adolescenti insa acest lucru nu inseamna ca toti tinerii care iubesc muzica rock sunt satanisti.

In ceea ce priveste afinitatea pentru un anumit gen de muzica, ultimile cercetari au aratat faptul ca persoanele cu un profil de personalitate creativ, introversie(agresivitate-pasiva), persoanele cu o imagine de sine mai slaba, prefer muzica rock.

Adolescentii asculta muzica ca pe o distragere de la probleme, ea avand rol de management al dispozitiei emotionale – echilibrare a intinsitatii emotionale, de aplanare a sentimentului de singuratate, sau ca pe un blazon personal de identificare in cadrul grupului sau in afara lui. Ca adulti, sau ca adolescenti avem tendinta sa ascultam ceea ce asculta si prietenii nostri, si asta contribuie in identificarea noastra sociala, atat ca adult cat si ca adolescent.

Asa cum muzica rock antreaza expresivitatea creativa tot asa muzica religioasa poate induce linistea sufleteasca. Muzica ne reprezinta personalitatea. Rentfrow si Gosling 2003 au realizat un studiu in functie de preferintele muzicale, alegand 14 genuri de muzica si au identificat urmatoarele trasaturi caracteristice de personalitate:

  • Reflexiva si complexa – sunt sofisticati si apreciaza muzica clasica, jazz, folk, si blues
  • Pasionala si rebela – creativitate si distinctie – rock, alternative, heave methal
  • Optimisti si conventionali – marea majoritate – contry, pop, soundtracks, religious
  • Energie and ritm – rebeliune si extraversie– rap, soul, electronica

In incheiere, as spune, sa ne masuram cuvintele si sa ne limitam in a face judecati, iubim muzica sub orice forma si nu avem de ce sa ne simtit vinovati indifferent de genul de muzica care ne defineste ca persoane. Putem iubi muzica rock si fara sa fim satanisti!

Reclame