Etichete

, , ,

Caloriilor psihologice sunt acesi stimuli care ne intretin starea de bine fiind cunoscute si sub denumirea anglo-saxona de stroke-uri.

Experientele efectuate pe animale au aratat ca stimularea de orice fel e preferabila absentei totale a stimularii. Atat sobolanii mangaiati cat si cei maltratati in timpul hranirii se dezvolta mai bine si sunt mai sanatosi decat cei alimentati de un dispozitiv automat de furnizare a hranei.

Acelasi lucru a fost constatat si la oameni: sugarii privati multa vreme de atentia adultilor decad ireversibil si sfarsesc prin a fi doborati de o boala sau alta.

Deprivarea afectiva are efecte asemanatoare cu maladiile organice cele mai cumplite.

Conceptul de calorie psihologica/stroke a fost creat de Eric Berne pta exprima ‘orice act care implica recunoasterea celuilalt’, indiferent daca exprima sentimente pozitive sau negative. Un suras ori o vorba buna constituie un stroke, dar tot stroke-uri sunt palmuirea si insulta.

Nevoia de stroke-uri e asemanatoare nevoii de hrana si de aici calificarea lor drept ‘calorii psihologice’. La fel cum organismul nostru reclama, pentru a-si mentine forma fizica, un anumit numar de calorii pe zi, tot asa si psihicul nostru e impacat doar daca i se asigura portia minima cotidiana de stroke-uri.

https://www.youtube.com/watch?v=cqDw4a9gvNM

Reclame