Etichete

Este foarte bine cunoscut faptul ca cele mai multe femei apeleaza la operatii estetice,pentru imbunatatirea imaginii corporale, pentru cresterea stimei de sine, si de imbunatatire a aspectului psiho-social (este de fapt o nevoie raportata la ceilalti – nevoia de a fi iubit si apreciat).

Deci, o motivație centrală pentru cei care s-au supus unei interventii chirurgicale estetice este dorinta de a deveni mai mulțumiți de propriul lor aspectul și dorinta de a-si îmbunătăți aspectul psiho-social (imaginea corpului, stima de sine, si nevoia de a fi iubit).

Imaginea corpului, în special, este un factor crucial în motivația de a se supune unei interventii chirurgicale estetice si are in vedere doua aspecte importante: cat de importanta este imaginea corporala pentru persoana si cat de satisfacuta este persoana de imaginea ei corporala. Aici, binenteles ca vorbim de perceptia sociala si perceptia individuala. Adica, cum a fost validata persoana de ceilalti (familie, prieteni, iubit ) cat si de perceptia normalitatii imaginii corporale de sine (asteptarile persoanei raportate la mesajele – mass-media, idoli, fashion industry). Deci, pot spune ca imaginea de sine este puternic influențată de opinia publică, normele și tendințele estetice în societate și epoca specifică de timp.

In cele mai multe cazuri cei care apeleaza la operatii sunt acei care au standarde ridicate, o forma de perfectionism, imagini mentale despre sine foarte ridicate si nerealiste in contradictie imaginii reala de neacceptat. Prin urmare aceste persoane sunt intr o cautare de sine continua, neeaceptare si negare a propriei imagini, si cu cat diferenta dintre imaginea dorita si imaginea reala este mai mare cu atat ei devin mai instabil emotional, dezvoltand diverse probleme psihologice (bulimie, anorexie nervoasa).

Stima de sine reflectă evaluarea generală a unei persoane sau evaluarea lui sau a ei, valoarea proprie bazată pe experiențele lor sociale (sau statutul social). Diferența dintre perceptia de sine și perceptia sociala de sine, se referă la credințele, emoțiile, judecăți calitative și evaluările sinelui pozitive sau negative, de autoevaluare a individului bazandu-se pe valoarea socială de a se simti acceptat de către ceilalti. Perceptia de sine se referă la credințele, sentimentele, evaluările, atitudinile și viziunea pe care o are față de sine. Percepţia socială poate determina formarea imaginii de sine. Mai concret, din comportamentul persoanelor din jur (aprecierile, impresiile lor, etc.) înţelegem modul în care suntem percepeuţi de ei (percepţie socială), iar acest fapt ne poate face să ne privim pe noi înşine într-un anumit fel. De exemplu, dacă cei din jur ne văd ca fiind grasi (percepţia socială) şi ne transmit acest lucru, este posibil ca noi să ne formăm o părere despre noi înşine în conformitate cu ceea ce ni s-a transmis.

Prin urmare cei care apeleaza la operatiile estetice, apeleaza pentru a depăși astfel de sentimente negative, incercand sa-si schimbe perceptia despre sine prin atingerea imaginii ideale. Nu o data, medicii esteticieni au fost supusi unor cerinte exagerate sau sa fie acuzati de malpractice pentru ca imaginea noua nu corespunde cu asteptarea explicata inaintea operatiei (ex. persoana cu sani destul de mari / normali sa doreasca marire de sani, etc.). In astfel de cazuri, binenteles ca este de preferat ca persoanele respective sa urmeze un tratament psihoterapeutic pentru autocunoastere si acceptare de sine, pentru constientizare corporala si emotionala. Din pacate, studiile psihologice au scos in evidenta faptul ca persoanele care apeleaza la operatii estetice sunt satisfacute imediat dupa operatie, insa dupa o foarte scurta perioada de timp acestea devin din nou nemultumite de propria imagine si asta datorita faptului ca nu au solutionat problema de la radacina ci doar la suprafata!

Prin urmare operatiile estetice sunt eficiente cand sunt realizate la subiectii care sunt stabili psiho-emotionali, au un nivel redus de anxietate sociala, timiditate si cel mai indicat ar fi sa inceapa un program psihoterapeutic de cresterea a imaginii de sine inainte de a apela la operatie!

Reclame